Klar til din første bukkejagt...

Forberedelserne til årets bukkejagt er for mange allerede i gang. Det er en jagtsæson, som mange jægere værdsætter og prioriterer rigtig højt. Men jagten på den store, flotte råbuk er meget mere end blot at sætte sig ud i tårnet den 16. maj. En succesfuld bukkejagt er en kombination af held, erfaring og forberedelse. 

JAGTFORMER

Bukkejagten foregår enten som anstandsjagt eller pürschjagt. Begge jagtformer er spændende, og tilbyder jægeren to vidt forskellige oplevelser

Anstandsjagt inkluderer ofte et skydetårn eller skydestige. Det er dog også muligt at sætte sig i et læbælte, men dette gør dig mere synlig for vildtet, der både får nemmere ved at se, lugte og høre dig. Et tårn eller stige er oftes placeret i læbælter, lysninger, langs skovveje eller i levende hegn på en mark. De er medvirkende til at give dig et godt overblik og hæve dig over dyrets bevægelsesgrund.

Pürschjagt kræver generelt noget mere af jægerne, der bevæger sig lydløst rundt i terrænet. Det handler om at bevæge sig langsomt frem og gå op imod vinden. På den måde undgår du, at råbukken får færden af dig, før du ser den. Hyppig brug af din håndkikkert optimerer dine chancer for at opdage vildtet først, da de nemt kan forsvinde i omgivelserne, og når endelig du er klar til at skyde er en god og stabil skydestok et must. Endelig er den rette beklædning en forudsætning især på pürchjagten, du skal sikre dig at materialet er lydløst og meget gerne i camouflage mønster som gør at du bliver så usynlig som muligt.

JAGTTID PÅ RÅBUKKEN

Den danske bukkejagt foregår fra den 16. maj og frem til sommerens højdepunkt den 15. juli. Dette skaber stor variation. Du starter ud, hvor det stadig kan være rigtig koldt om morgen. Foråret er knap går på hæld, hvorfor træer og buske endnu ikke er sprunget fuldt ud, og mange dyr render stadig rundt i vinterdragten. Senere skaber naturen udfordringer, træer og buske står i fuld flora og rådyrene bliver mere inaktive, inden brunsten for alvor begynder.

ART:                                           JAGTTID:

RÅBUK                                                    16.5. – 15.7.

BUK, RÅ, LAM                                       1.10. – 31.1.

KEND DIT JAGTAREAL

Rådyr er polygame dyr, der skifter mellem at gå i spring (som det hedder, når rådyr flokkes) og splitte op for at gå for sig selv eller i mindre spring, der minder mere om familier. Når rådyrene og her især bukkene begynder at splitte op, så bliver de også mere og mere territoriale. Dette gør sig især gældende for de ældre og større bukke, der ønsker at have sine råer og territorium for sig selv.

Netop derfor skal du kende dit areal godt. Hvor bevæger dyrene sig henne, hvornår kommer de forbi, du kan tydeligt se deres veksler hvor de bevæger sig ofte. I takt med at bukkene bliver mere territoriale, Det gør de typisk ved at feje deres gevir op af småtræer og grene, et tydeligt tegn på at der er en buk i området. At bruge tid på sit revir i månederne op til bukkejagten giver en væsentlig større chance for succes, samtidig kan du spotte netop den rigtige buk som både er flot på væggen og rigtig at få ud af avlen.

Hunter vildtkamera Alpha Cloud 4G

SKYDEBANEN OG SIGTEKIKKERTEN

Inden du drager afsted den 16. maj tidlig morgen, med store forventninger om drømme bukken, vil vi anbefale at du bruger tid på skydebanen, således at du får ”banket rusten” af dine skydeevner samt får indstillet din kikkert korrekt - den største nedtur er et dårligt skud grundet manglende indskydning. Dette kan gøre, at din chance forsvinder, men endnu værre du kan anskyde et dyr..

Steiner - Ranger Sigtekikkert 2,5-10x50

Knæk og bræk