Sådan vælger du den rigtige håndkikkert...
Du skal til at købe din næste kikkert, søger, søger, søger … og bliver forvirret. For hvad skal du lige vælge? Der er så mange forskellige modeller og mærker, og du aner ikke, hvad halvdelen af alle de smarte begreber betyder.
Det forstår vi godt, for det kan virkelig være en jungle at finde ud af, hvilken kikkert man skal anskaffe sig. Den skal jo helst være i god kvalitet og kunne alt det, du har brug for.
Derfor har vi sat os for at hjælpe dig – vi har nemlig skrevet den ultimative kikkertguide, så du kan blive godt klædt på til at købe den kikkert, der er den rigtige for dig.
Se vores udvalg af håndkikkerter
Den ultimative kikkertguide – et hurtigt overblik
Guiden er skrevet sådan, at du øverst (nedenfor) finder generel information om kikkerter. Længere nede beskriver vi, hvilke egenskaber der gør sig gældende for hvilke kikkerttyper – eksempelvis hvilke egenskaber der er vigtige for en fuglekikkert, og til sidst kommer vi med vores kikkert anbefalinger i de forskellige kikkertkategorier.
Kikkert forstørrelse - kikkert zoom
En kikkerts forstørrelse angives som den første værdi i kikkertens betegnelse. Det vil altså sige, at en 10x42 kikkert har 10 gange forstørrelse, hvilket i praksis betyder, at du ved 10x forstørrelse ser et objekt på 100 meters afstand gennem kikkerten, som du vil se det med det blotte øje på 10 meters afstand. Altså viser en kikkert med 10 gange forstørrelse objektet 10 gange tættere på.
Objektivdiameter - frontlinsediameter
Objektivet er den forreste linse i en kikkert, hvor billedet dannes. Diameteren af objektivet – objektivdiameteren - er den anden værdi i kikkertbetegnelsen, og denne er altid angivet i millimeter. En 10x42 kikkert har således en objektivdiameter på 42 mm.
Desto større objektivdiameteren er, desto mere lysfølsom er kikkerten. Det vil sige, at skal du eksempelvis bruge din kikkert i skumringen, har du brug for en mere lysfølsom kikkert – fx en 10x50 eller 12x50 kikkert. Til alsidigt brug anbefaler vi, at du køber en 8x42 eller en 10x42 kikkert, der begge er gode allround modeller, som kan lidt (meget) af det hele.
Coatinger
En kikkert har mange linser for at få den bedste billedegengivelse. For hver linse er der en lysrefleksion, og hver gang lyset reflekteres, tabes der en smule lysstyrke. Det ville give dig et mørkere billede, hvis ikke det var for de specielle coatinger, som producenterne påfører.
Coatingerne korrigerer nemlig for den tabte lysstyrke, og det fungerer i praksis sådan, at enhver linse er belagt med mange meget tynde lag (30 lag er ikke unormalt), som typisk pådampes. Coatinger bruges også ind- og udvendigt på objektivet, og du kan ofte skimte coatingen som en skinnende rød, blå eller grøn farve, som dog ikke skader billedegengivelsen. Uden de her specielle coatinger ville lystransmissionen kun være ca. 70%, hvilket vil give et mørkt billede – og en intetsigende oplevelse.
Producenterne har hver deres måde at coate deres kikkerter på, men man bruger alligevel ofte de samme begreber om coatingerne:
- Fuld Coating: Her er en del af glasfladerne coatede, hvorved du får en lystransmission på ca. 85%
- Multi Coating: Her har den udvendige optik også fået en omgang coating, hvorved du får en lystransmission på ca. 90%
- Fuld Multi Coating: Alle linser og prismer er coatede, hvorved du opnår en lystransmission på ca. 95%
- Fasekorrigeret Coating: En ekstra coating, der korrigerer lysets bølgebevægelser – og som giver en bedre billedkvalitet, skarphed og kontrast. Lystransmissionen kommer her tæt på hele 99% - som fx i Vortex Optics Razor UHD
Desto bedre coating, desto bedre kvalitet – og desto dyrere er kikkerten også. Ovenfor er de forskellige coatinger beskrevet med billigste kikkertcoating først.
Prismer i en kikkert – hvad er det?
En lang forklaring kort: Uden prismer i din kikkert ville du se et billede, der både ville være omvendt og på hovedet – ja, det har vi også svært ved at forestille os. Gud ske tak og lov sørger prismerne for, at billedet har den rigtige retning.
Porro prismer & roof prismer – hvad er forskellen?
Porro prismer er de prismer, der er indeni de helt klassiske kikkerter – altså sådan en kikkert, som din bedstefar nok har haft. Porro prismer er opkaldt efter deres italienske opfinder, Ignazio Porro. Faktisk findes der to typer porro prismer, men det vil vi ikke gå i yderligere i detaljer med her.
Porro prismer giver en optisk linje, der fører lyset gennem et Z-mønster, og alle indvendige overflader i en porro prisme-kikkert er fuldstændigt reflekterende. Det betyder, at såfremt coatingerne og lystransmissionen er i top, vil der ikke være noget tab af lys.