Den gode jagthund - tips og tricks

Hunden er menneskets bedste ven og således også jægernes bedste ven. Jagthunden udgør et aktivt og godt redskab i den almindelige jagt, hvor dens kompetencer og unikke egenskaber kan udnyttes til fulde.

Tidligere her på Hunterspoint.dk har vi berørt emner som jagt med stødende og stående hund - og denne gang er det så selve jagthunden, der er i centrum for vores skriverier.

Vi har tillige allieret med et par eksperter på området - Rolf Andersen, der har skrevet adskillige bøger om jagthunde, samt Henrik Vestergaard Hove-Nielsen, der er projektleder og jagthundekonsulent ved Danmarks Jægerforbund - for at komme et spadestik dybere i den fascinerende verden af jagthunde.

Vigtige overvejelser før anskaffelse af jagthund

Jagthunden er et hyppigt anvendt redskab, når de danske jægere betræder Dianas stier. Imidlertid er det essentielt og grundlæggende vigtigt at træne sin hund rigtigt - både i forhold til hundens race, men i særdeleshed også til hundens reelle kompetencer. Det understreger Rolf Andersen, der ligeledes mener, at der hviler et stort ansvar på skuldrene af den ansvarlige for at træne og skærpe jagthundens egenskaber.

”Alle hunde er jo gode hunde. Der findes ikke dårlige hunde - der findes kun dårlige valg. Det har noget at gøre med, hvad man skal bruge dem til. Man skal købe hund efter egenskaber og ikke efter udseende. Det er vigtigt at have sig for øje. Man skal sætte sig grundigt ind i, hvad man skal bruge hunden til. Der er hunde, der er sværere end andre hunde at træne. Ikke fordi de er dårlige hunde, men fordi de kræver noget mere,” fortæller han til Hunterspoint.dk.

Henrik Vestergaard Hove-Nielsen fra Danmarks Jægerforbund deler de samme betragtninger som Rolf Andersen og underbygger hans pointer ved at appellere til fornuften i potentielt kommende jagthundeejere.

”Vi anbefaler, at man gør sig nogle gode og sunde overvejelser, når man anskaffer sig en jagthund - hvilken jagtform skal hunden primært bruges til, hvilken race passer bedst ind i familien, hvor meget skal hunden være jagthund kontra familiehund og så videre. Alt sammen overvejelser, som tages med i beslutningen for at finde den jagthund, der, for den nye ejer, gør den til den mest populære jagthund i netop deres familie,” beretter jagthundekonsulenten. 

Samarbejde, koncentreret træning og stærke relationer

Der eksisterer en række vigtige parametre, man skal have sig for øje, når man som jæger skal erhverve sig en jagthund. Selve jagtmanøvrerne kommer ikke af sig selv til hunden, og derfor kræver det disciplin og målrettet træning at strømline en god jagthund.

Det hersker der også enighed om mellem Rolf Andersen og Henrik Vestergaard Hove-Hansen, som begge pointerer, at det er vigtigt med et solidt og trofast samarbejde mellem jæger og hund, ligesom at den rigtige træning skal doseres i de rigtige mængder. Den rigtige træning skal dog samtidig være både inspirerende og sjov - det skal nemlig være lige så sjovt at træne en jagthund som at gå på jagt med den.

”Det vigtigste i hele verden med en hund, når man får sådan en lille jagthund og skal ende med at få en ordentlig jagthund, er, at man får overbevist hunden om, at den arbejder sammen med sin fører og ikke går på jagt for sig selv. Hvis hunden kan se sin fordel ved at gøre alt det, jeg beder den om, så gør den det. Men jeg træner mine hunde op til, at vi skal arbejde sammen. Jeg vil hellere have en medspiller end en modspiller,” indleder Rolf Andersen, hvortil Henrik Vestergaard Hove-Hansen supplerer:

”Skab et godt forhold mellem hund og fører - dette er hele fundamentet i hundetræning i dag. Det gode forhold skabes ved en positiv indlæring med fokus på kærlighed, krav og konsekvens. Vis tydeligt hunden at du kan lide den hele tiden, også når den bliver gammel - dette skal foregå gennem læring, at stille krav til hunden, idet den hele tiden har behov for at udvikle sig og derigennem udnytte sine naturligt medfødte jagtinstinkter.”

De to jagteksperter lægger altså ikke skjul på, at en god jagthund ikke blot opstår ud af den blå luft. Det kræver disciplineret arbejde og kendskab til hundens kompetencer og potentialer.

En jagthund uden for jagtsæsonen

En jagtsæson med hund, er kort og strækker sig over maksimalt 5 måneder, og derfor er en jagthund ikke kun en jagthund i løbet af årets tolv måneder - den skal også kunne fungere og agere som en familiehund.

Der er ifølge Rolf Andersen en potentiel risiko for en faldgrube i forhold til opdragelsen af en jagthund i netop dette aspekt. Man skal vedligeholde det sikre lederskab over hunden med venlig konsekvens, for holdes evnen til at adlyde ordrer ikke ved lige uden for jagtsæsonen, risikerer man at trække de dårlige vaner med ud i marken.

”Næsten alle jagthunde er familiehunde ni måneder om året - jagtsæsonen er kort. Det vil sige, at det er familie og børn, fætre og kusiner, der render rundt med hunden,” konstaterer Rolf Andersen, inden han slutter:

”Det er ikke kun, når man er ude på træningsbanen, at man træner hunden. Kalder man på den inde i stuen, og den ikke kommer, tager hunden det med direkte ud i terrænet.  Den forholder sig til sine mennesker i alle de vågne timer, den har. Det vil sige, at hvis man står og dummer sig, mens man laver mad, benytter hunden sig af det.” 

Køb BLF HUNTING - DUMMY hos Hunterspoint

Vil du læse meget mere om det at anskaffe sig og have en jagthund, kan vi anbefale Rolf Andersens fire bøger - ”Få den jagtkammerat, du fortjener”, ”Fik du den jagtkammerat, du fortjente?”, ”Hvalpens bog” og ”En god dag at gø” som alle kan købes her hos Hunterspoint.