Bukkejagt - Bliv klar til årets bukkejagt
Bukkejagten venter lige om hjørnet, og jægere landet over glæder sig som børn til juleaften. Som jæger kender du det helt sikkert selv - det kribler i fingrene, for bukkejagten er bare noget særligt.
Men skal du have den optimale jagtoplevelse, når du sætter afsted den 16. maj, er god forberedelse nødvendig. Derfor har vi hos Hunterspoint sat os for at hjælpe dig - og så krydser vi ellers fingre for, at du får den sommerbuk, du har udset dig.
Nogle af de foretrukne jagtformer til bukkejagten er anstand og pürsch, mens buejagten også vinder stort indpas. Derfor er det for os helt naturligt, at knytte en kommentar til hver af disse jagtformer.
Allerførst vil vi dog henvise til vores tidligere guide om Lag-på-lag princippet, da det er yderst brugbar læsning for alle der går på bukkejagt.
Anstandsjagt - den mest populære jagtform til bukkejagt
Anstandsjagt er vel nok den mest foretrukne løsning til bukkejagten herhjemme, og det er der flere grunde til. Først og fremmest er det ikke alle danske jægere forundt at have et jagtterræn med gode pürschmuligheder, og derfor kan anstand være en nødvendighed.
Derudover er anstandsjagt en super spændende jagtform, hvor det virkelig giver mening, at du bruger mange timer på at observere vildtet op til sæsonen, så du får dig placeret rigtigt, når bukkejagten går ind.
Jagtformen byder ofte på mange stillesiddende timer i tårnet, og derfor er det essentielt, at du kan holde dig varm og tør, især på de tidlige forårsmorgener, som ofte kan byde på både rimfrost og regnbyger. Denne problematik løser du bedst ved at klæde dig på efter
"lag på lag" princippet.
Pürschjagt - bukkejagt i øjenhøjde
Pürschjagt er en utroligt spændende jagtform, hvor du som jæger hele tiden er i øjenhøjde med vildtet. Dette giver ofte nogle helt unikke oplevelser ude på terrænet, hvor du ofte kan komme helt tæt på vildtet, hvis altså du har det rigtige grej, og ikke mindst er dygtig nok.
Når snakken falder på det udstyr du skal bruge til denne jagtform, så er der som sådan ikke den store forskel på anstand og pürsch. Også her er det en god ide, især på de kolde morgener, at klæde sig på efter lag-på-lag-princippet, så du ikke kommer til at fryse på din bukkejagt. Et par ting du dog med fordel kan overveje i forhold til din påklædning er, lydløshed, og sløring.
Med hensyn til lydløshed, så er det nok noget af det vigtigste hvis du virkelig vil tæt på vildtet. Derfor anbefaler vi, at du finder et sæt jagttøj som du kan holde varmen i, samtidig med at det er lavet i et lydløst materiale, og med en lydløs membran.
Er du så heldig at du allerede nu ved at du skal pürsche dig igennem bukkejagten, så kan det også være en fordel at tænke på sløring. Derfor kan du med fordel kigge på et sæt jagttøj i camouflage. Ikke at det er livsnødvendigt for at skyde en buk på pürsch, men det giver ofte muligheden for at komme lidt tættere på dyrene, og dermed få en lidt mere intens oplevelse.
Her finder du vores to bedste bud på jakker til pürsch:
Buejagt - bukkejagt i stenalderstil
Buejagten vinder i disse år indpas hos de danske jægere, og det forstår vi hos Hunterspoint godt. For ikke nok med at du som buejæger er tvunget til at komme ind på under 25 meter af sommerbukken, så er der altså også bare noget stenalderagtigt over at jage med bue og pil, som gør tilfredsheden ved at skyde en buk med bue, endnu større end med riffel.
Ved buejagt er evnen til at falde i med terrænet, og lydløshed alfa og omega. Derfor kan du som buejæger med fordel, gå efter beklædning i camouflage og lydløst materiale, som det også er tilfældet når riffeljægeren skal pürsche.
Derudover er det også vigtigt at du vælger let og lydløst fodtøj, og faktisk kan et par
lette jagtsko ofte være bedre end en stor støvle, så du så ubesværet som muligt kan komme på skudhold af bukken.
Pakkeliste til Bukkejagt
Nu er der styr på principperne bag en god påklædning til bukkejagten. Så mangler vi bare alt det andet du skal huske inden vækkeuret ringer den 16. Maj. Dette hjælper vi selvfølgelig også med, og vi har derfor lavet en pakkeliste, med de ting vi selv ynder, at have med på bukkejagt.
Indskudt riffel og dertilhørende jagtammunition: Det siger sig selv, at du ikke kan gå på bukkejagt uden at have en riffel der er klar til opgaven, så derfor anbefaler vi, at riflen er indskudt inden d.16. maj.
Jagttegn og våbentilladelse: Det er klart, at du skal have sit papirarbejde i orden, og derfor anbefaler vi, at du inden bukkejagten lige får tjekket, at alt er som det skal være.
En god håndkikkert: En
håndkikkert i en god kvalitet er essentiel til bukkejagt. Den giver dig muligheden for både at sondere terrænet og spotte dyr i god tid, samtidig med, at du får mulighed for at bedømme bukkenes størrelse inden du skyder.
Den helt rigtige beklædning: Det er en god ide at klæde sig på efter lag-på-lag-princippet, hvor man ifører sig et inderlag, mellemlag og et yderlag.
Skydestok: En
skydestok er et fremragende værktøj til riffeljagt, og derfor skal du selvfølgelig også medbringe en på din bukkejagt.
Jagtkniv: En skarp
kniv er et uundværligt redskab til jagt, og ofte har mange jægere et nærmest personligt forhold til deres favoritkniv, som tit har fast plads i bæltet. Derfor skal den selvfølgelig også med dig på bukkejagt.
Siddepude: Ofte begynder du at fryse fordi kulden trænger ind fra det du sidder på, om det er i tårnet eller på jorden er ud i et. Derfor er en lille
siddepude en rigtig god og billig løsning, da den lige giver den afstand, der er brug for mellem kroppen og den kolde flade.
Sløring: Selvom du sidder i højden, skal du ikke tro, at bukken ikke kan se dig, derfor er en form for
sløring en god ide. Ikke at man nødvendigvis behøver at have et fuldt camoflagesæt på, men et par handsker og en hat eller kasket klarer ofte opgaven. Handsker og hovedbeklædning giver både varme og maskerer dine bevægelser, da hænderne og hoved nu også falder i med naturens farver, så det er rent win-win.
Høreværn: Mange ældre jægere kan nok huske at der sjældent blev brugt høreværn eller anden beskyttelse på jagt før i dage. Dette har heldigvis ændret sig, og du SKAL bare have høreværn med, hvis der skal afgives skud, sådan er det. Der skal vitterligt ikke mange skud til, før du risikerer at pådrage dig en permanent høreskade. Heldigvis findes der rigtig mange gode typer beskyttelse, bl.a. er et par
aktive høreværn en god ide, da du så stadig kan høre alt, der sker omkring dig, indtil skuddet lyder, hvor høreværnet så automatisk lukker lyden ude.
En taske samt det rigtige indhold: En rigtig fin ting at have ved hånden er en lille
taske fyldt med alt, hvad man kunne komme ud for at skulle bruge. Her er det selvfølgelig vigtigt, at tasken er nem at komme til uden, at det skramler og skræmmer dyr væk, men ellers er der ikke de helt store krav til den. Tasken bør indeholde t
oiletpapir, engangshandsker, myggehandsker, pudseklud til kikkertlinser, termokrus med kaffe, snacks, drikkevarer osv.
Udstyr i bilen: Efter at have skudt en buk er det en god ide at have nogle basale ting i bilen. Det kunne være vildt/fluenet, sorte affaldssække, engangshandsker, en dunk med vand/sæbe/vådservietter og en plastbalje til bukken.
Knæk og Bræk,